• Nederlands
    • Engels
    • Frans
    • Duits

Frisia maakt Nederland

sinds 1899 zoeter

We zijn trots op onze geschiedenis. Al meer dan 120 jaar maken we snoep waar mensen blij van worden. Dat was al zo toen onze producten eind negentiende, begin twintigste eeuw verkocht werden op de kermissen in Friesland en dat is nog steeds zo.
Ga je mee terug in de tijd?

Van klein naar groot

In een woonhuis in Harlingen startten de broers Sybren en Petrus Bouritius in 1899 met het maken van suikerwerken. Denk daarbij aan nougat en zuurstokken. Ze verkochten voornamelijk aan kermisexploitanten – al snel werden de lekkernijen van de gebroeders heel populair. In 1927 nam de familie De Jong het bedrijf over. Harmen de Jong en zijn zonen Klaas, Hennie en Marten lieten het bedrijf uitgroeien tot één van de grootste suikerwerkfabrieken in het noorden van Nederland.

Direct na de Tweede Wereldoorlog bloeide Frisia snel weer op. In 1949 telde het bedrijf 140 medewerkers. Frisia exporteerde producten naar diverse landen binnen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Nougat, zuurstokken en lolly’s werden overal populair, maar vooral in rollen verpakte zuurtjes werden een internationale bestseller.

Succes met spekjes

1967 was een bijzonder jaar voor Frisia. Het bedrijf raakte in gesprek met J. Berends, een aannemer die het maken van suikerwerken als hobby had. Van het één kwam het ander en directeur Harry de Jong (kleinzoon van Harmen) verzocht Berends om spekjes te gaan maken. Na een korte aanloopperiode nam Frisia in 1968 spekken in productie: in ruitvorm en geel en roze gekleurd. Succes liet niet lang op zich wachten. Ook Duitsland viel vanaf 1970 voor de zacht-zoete verleiding.

De spek-productie en –verkoop vertoonde jarenlang flinke schommelingen. Goede jaren wisselden minder goede jaren af. In 1975 nam Smilde BV Frisia over. Dat leidde tot een kwaliteitsimpuls en modernisering. Marktrends werden beter gevolgd en de focus kwam steeds meer op spekken te liggen en steeds minder op ‘hard suikerwerk’.

Groei en nieuwe overnames

De volgende eigenaar werd Faam BV, in 1988. Faam uit Breda maakte zelf drop, winegums en pepermunt en was een dochter van het Engelse Bassett’s. Een jaar later werd Bassett’s overgenomen door het eveneens Engelse Cadbury Schweppes en zo ontstond Cadbury-Faam. Frisia richtte zich vanaf 1991 volledig op spekken.

Frisia is altijd een gewild bedrijf geweest. In 1999, bij het 100-jarig bestaan, nam het Belgische Astra Sweets Cadbury-Faam, inclusief Frisia, over. De productielocaties kwamen onder de vleugels van Astra Sweets en de verkoopafdeling bleef bij Cadbury Faam. Vanaf 1999 nam de productiecapaciteit toe en zette automatisering verder door.

Marktleiderschap uitbouwen

Productontwikkeling is altijd belangrijk geweest en in het nieuwe millennium zien we onder andere de introductie van valentijnspek, winterspek, halloweenspek en paasspek. Later worden ook (marsh)mallows en UFO’s aan het assortiment toegevoegd. Frisia versterkt zijn positie als A-merk en marktleider. Om die positie te behouden en verder uit te bouwen blijft productontwikkeling een continu proces. Ook vandaag en morgen is dat een speerpunt binnen Frisia.